Stukovatenie pečene – tabletková liečba

Stukovatenie pečene má viacero foriem. Farmakologická liečba je však namieste iba v prípade agresívnej formy stukovatenia, ktorá je spojená so zápalom.

V súčasnosti nie je dostupný žiadny liek s priamym účinkom na stukovatenie pečene, ktorý by mal za sebou dostatok dôkazov a bol jednoznačne odporúčaný alebo akceptovaný alebo schválený regulátorom – napr. Štátny ústav na kontrolu liečiv, ako štandardná liečba tohto ochorenia. To znamená Typ V podľa JTLDVPP
Bližšie pozri odporúčania EASL.

Napriek tomu pacienti so stukovatením pečene užívajú, alebo majú odporúčané užívať viacero liekov.

  1. Lieky ktoré pôsobia priamo na pečeň a ovplyvňujú buď zápal samotný – steatohepatitídu, alebo zo zápalu vyplývajúce zjazvovatenie (zvyčajne oba procesy naraz). Patria sem špecifické lieky vyvíjané priamo za účelom ovplyvnenia konkrétneho metabolického cieľa, ale aj lieky ako antioxidanty, či “hepatiká”, ktoré majú ochranný, či podporný účinok na pečeň.
  2. Lieky na iné súvisiace diagnózy ako napríklad – vysoký krvný cholesterol (statíny a iné), cukrovku (viacero liekov), chudnutie, vysoký krvný tlak a podobne. Niektoré z týchto liekov majú aj pozitívny účinok na pečeň a stukovatenie pečene.

Hlavným cieľom takýchto liekov pri stukovatení pečene je tlmiť zápal v pečeni a predchádzať zjazvovateniu pečene. Jediným spôsobom ako to v súčasnosti vieme spoľahlivo vyšetriť je odber vzorky z pečene, čo je niekedy náročnejšie, preto aj výskumy v tejto oblasti prichádzajú pomalšie.

Skupina prvá – Lieky ktoré pôsobia priamo na pečeň

Bohužiaľ sa zatiaľ nepodarilo nájsť a presvedčivo otestovať liek, ktorý by u dostatočného počtu pacientov a s dostatočnou účinnosťou tlmil zjazvovatenie pečene. Preto stále nedokážeme liečiť napríklad cirhózu pečene. Napriek tomu sú niektoré lieky, ktoré môžu aj tieto procesy čiastočne ovplyvňovať, no stupeň dôkazov nedovoľuje ich oficiálne schválenie v tejto indikácii v rámci klasickej medicíny (JTLDVPP typ V).

Napriek tomu existujú početné výskumy nižšej kvality a rozsahu, ktoré prinášajú optimistické výsledky, ktoré dovoľujú tieto lieky neoficiálne odporúčať pri stukovatení pečene – JTLDVPP typy II (typ dva treba brať s veľkou rezervou čo sa týka kvality dôkazov) /III/IV. Patria sem lieky ako napríklad:

Ďalej tu zmieňujeme niektoré experimentálne lieky, ktoré sa zatiaľ do klinickej praxe nedostali. Samotný proces rozvoja cirhózy je v pečeni významne komplikovaný jej regeneračnou schopnosťou. Fibróza pri iných orgánoch je skôr považovaná za degeneratívnu a nezvrátiteľnú zmenu, kdežto pri pečeni ide skôr o narušenú či poškodenú regeneráciu a ústup fibrózy bol pri pečene dokázaný opakovane pri liečbe napr. vírusových hepatitíd či alkoholovej choroby pečene.

Lieky s optimistickými predpokladmi benefitov pri stukovatení pečene alebo zjazvovatení pečenebližšie čítaj tu.

Lieky u ktorých sa protizápalový účinok nepotvrdilbližšie čítaj tu.

Skupina druhá – lieky na súvisiace ochorenia s pozitívnym účinkom na pečeň

Najviac dôkazov o pozitívnom účinku pri stukovatení pečene majú lieky používané na liečbu cukrovky, ktoré zvyšujú citlivosť organizmu na inzulín. Pre bližší prehľad pozri: lieky na liečbu cukrovky a ich vplyv na stukovatenie pečene. Všetky lieky z tejto skupiny sú iba na predpis diabetológom.

Druhou často používanou skupinou liekov sú lieky na znižovanie krvného cholesterolu. V súčasnosti sa používajú najmä na zníženie rizika kôrnatenia tepien a jeho následkov – napr. srdcového infarktu alebo mozgovej porážky. Táto liečba je u pacientov so stukovatením pečene veľmi dôležitá, lebo nie ochorenie pečene, ale práve ochorenia srdcových a mozgových ciev predstavujú najväčšie nebezpečenstvo pre týchto pacientov. Pozri aj: lieky na cholesterol a stukovatenie pečene.

Podobnú logiku má aj užívanie výživových doplnkov s cieľom upraviť metabolizmus cholesterolu, medzi ktoré patria najmä:
omega 3 mastné kyseliny
koenzým Q10
– a ďalšie

Lieky na chudnutie. Do tejto témy nerád zachádzam, pretože tabletková liečba vedúca k redukcii telesnej hmotnosti je veľmi ošemetná záležitosť. Väčšina doplnkov, zmesí, mixtúr, vitamínov, a superpotravín je iba podvod na zarábanie peňazí. Niekoľko liekov, ktoré boli oficiálne registrované na chudnutie muselo byť zrušených pre závažné nežiadúce účinky vedúce až k smrti (napr. Acomplia(R) – rimonabant). V súčasnosti je jediným oficiálne schváleným liekom na chudnutie Orlistat(R), ktorý je možné kúpiť bez lekárskeho predpisu. Je nutné povedať že akákoľvek redukcia telesnej hmotnosti u pacientov s nadváhou má pozitívny vplyv na pečeň. Podľa jednej štúdie nebol rozdiel v pozitívnom účinku na pečeň na základe toho či sa redukcia hmotnosti dosiahla s pomocou lieku alebo bez neho. DOI: https://doi.org/10.1002/hep.22575

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *