Silymarín v liečbe stukovatenia pečene

Silymarín sa získava z plodov rastliny pestrec mariánsky. Používa sa v zásade od stredoveku kvôli jeho “priaznivému” účinku na pečeň. Tento účinok nebol nikdy jednoznačne objasnený a preukázaný. Silymarín je flavonoid, ktorý má štyri izoméry: silybinín, izosilybinín, silychristín a silydianín. Vždy hlavným prvkom je silybinín.
Silymarin má nasledovné účinky:

  • ochrana bunkových a mitochondriálnych membrán
  • antioxidačný účinok
  • priaznivý účinok na metabolizmus hepatocytov
  • antifibrotický účinok
  • potenciálny imunomodulačný účinok.

Vedecké štúdie nie sú dostatočne priekazné aby sa silymarín dal odporúčať oficiálne ako vysoko účinná liečba stukovatenia pečene, hoci pozitívny účinok pozorovaný u časti pacientov bol.

Štúdia publikovaná v roku 2017 porovnávala skupinu pacientov ktorí užívali silymarín 700mg denne (49 pacientov) a kontrolnú skupinu užívajúcu placebo (50 pacientov). Oproti placebu sa nezistil rozdiel po 48 týždňoch užívania vo výskyte stukovatenia so zápalom, ale zistilo sa že dlhodobé poškodenie pečene bolo menšie a takisto mali títo pacienti nižšie niektoré krvné výsledky svedčiace pre poškodenie pečene. Ako u jedného z mála prepeparátov sa podarilo dokázať aj vplyv na zjazvovatenie pečene prostredníctvom odberu vzoriek pred a po užívaní Silymarínu. Clin Gastroenterol Hepatol. 2017 Dec;15(12):1940-1949.e8

Takýchto štúdií bolo viac a ich spoločnou analýzou vznikla meta-analýza – najsilnejší stupeň dôkazov. Táto analýza zahrnula výskumy publikované medzi 2005 až 2015 s počtom pacientov medzi 55 až 100. Spolu vo všetkých hodnotených štúdiách bolo 587 pacientov. Dávka silymarínu sa pohybovala od 210 do 1120 mg/deň. Výsledky ukázali významný pokles hodnôt pečeňových testov v skupine pacientov, ktorá užívala silymarín. Zhong et al. Medicine (Baltimore). 2017 Dec; 96(49): e9061

Na základe týchto štúdií sa môže silymarín považovať za typ III podľa JTLDVPP

Je dostupný na predpis ako liek Lagosa (R), ktorá obsahuje  240,0 mg suchého extraktu z plodu ostropestreca mariánskeho (Cardui mariae fructus extractum siccum) (150,0 mg silymarínu prepočítaného na silybinín). Pozor pri intolerancii laktózy, nakoľko obsahuje aj tú.

Viacero výživových doplnkov tiež obsajuje silymarín. Na základe vyššie uvedených štúdií by sa mala denná dávka pohybovať do 1000mg. Keďže sa tento efekt preukázal iba pre silymarín určite netreba užívať predražené kombinované prípravky, iba čistý silymarín napr. Nefdesanté SILYMARÍN 60 tabliet s obsahom 250mg silymarínu v kapsli, tj. 2×2 kapsulky denne.

Semená ostropestreca si môžete aj sami nazbierať, alebo kúpiť v nerafinovanej forme. Pri takomto užívaní je problém nakoľko sa veľmi zle vstrebáva z čreva, preto je vhodné užívať ho vo forme oleja. Takisto býva rôzny a negarantovaný a neznámy obsah silymarínu v takýchto semenách.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *