Žite zodpovedne

O tom aké zdravie budete mať o 20-30 rokov v dôchodku rozhodujete vy svojím správaním teraz. Nikto iný, nie lekári, nie politici, VY.

Všetci by sme chceli byť zdraví. Väčšina z nás aj je, no to platí len do určitého veku. Medzi krajinami Európskej únie je Slovensko predposledné v počte rokov dožitých bez choroby ktorá by človeka dlhodobo obmedzovala. To, či budete zdraví v budúcnosti závisí od toho, ako budete žiť teraz. Nikto celkom nevie ako presne by sme mali žiť aby sme zvýšili naše šance na zdravý dôchodok. Neexistuje jednoznačný návod na život, aj keď veľa ľudí tvrdí že ho našlo. Máme len čiastkové informácie veľmi všeobecného charakteru, ktoré si často protirečia alebo je veľmi ťažké ich premietnuť do životosprávy konkrétneho človeka.

Skutočná sila medicíny je v prevencii. Intervencie (= lieky, procedúry), pokiaľ sa realizujú až po vzniku príznakov sú síce schopné spomaliť priebeh ochorenia alebo zredukovať jeho vplyv na náš každodenný život, ale v prípade tzv. civilizačných ochorení nie sú schopné vyliečiť pacienta.

Napr. pacient so srdcovým infarktom – pokiaľ dostane špičkovú liečbu je schopný žiť ďalej s minimálnymi následkami v bežnom živote, ale nič to nezmení na tom že má veľmi zvýšené riziko ďalších infarktov a srdcového zlyhania, nakoľko nevieme vyliečiť kôrnatenie tepien (aterosklerózu)

Výskum odhalil veľmi veľa rizikových faktorov rôznych ochorení, ktoré sú ovplyvniteľné. To znamená že svojimi rozhodnutiami máme veľkú šancu vyhnúť sa rôznym ochoreniam.

Pokračovanie v predošlom príklade – obezita, fajčenie, vysoký krvný tlak, nedostatok pohybu, vysoký krvný cholesterol významne zvyšujú riziko a závažnosť aterosklerózy a tým aj riziko srdcového infarktu (okrem iného). A pritom všetky tieto veci vieme ovplyvniť svojím správaním.

Pre zdravý život pomáha keď má človek v hlave jasno. Jednoznačne stanovené priority prinášajú do života istoty. Človek vie čo robí a prečo to robí a tento fakt odbúrava vnútornú neistotu, v horšom prípade až úzkosť, ktorá sa podieľa vzniku negatívnych javov v našom živote.

Stav našej psychiky a stav nášho zdravia spolu úzko súvisia. Preto je potrebné vedome prevziať zodpovednosť sa svoje zdravie a svoj život prispôsobovať svojím prioritám. Ak k nim zdravie nepatrí, nemôžeme očakávať že ho budeme mať stále a nemôžeme očakávať že sa niekto iný o naše zdravie postará.

Rozumne o téme zodpovednosti za seba, svoje činy a svoj život píše napríklad Jordan Peterson vo svojej knihe 12 Rules for Life: An Antidote to Chaos

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *