Schudnite a pomôžete pečeni

Stukovatenie pečene, alebo tiež Nealkoholová tuková choroba pečene alebo tiež Metabolická tuková choroba pečene je ochorenie pečene úzko spojené s obezitou, nedostatkom pohybu a ďalšími civilizačnými ochoreniami (link na ochorenia všeobecne), ktoré spadajú pod termín Metabolický syndróm.

Režimové opatrenia, medzi ktoré patrí jedálny lístok a pohybová aktivita vedú k redukcii hmotnosti, ktorá má pozitívny vplyv na celú skupinu týchto ochorení. V tomto článku sa pozrieme konkrétne na dôkazy o vplyve redukcie hmotnosti na stukovatenie pečene.

Začiatkom 2019 bol publikovaný rozsiahly prehľad vedeckých dôkazov o spojení straty telesnej hmotnosti a Stukovatenia pečene. Takéto prehľady sú akceptované ako najsilnejší stupeň dôkazu v medicíne.

Originálny článok autorov zo Spojeného kráľovstva nájdete tu: https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2737321

Prekvapujúco, štúdií ohľadne redukcie hmotnosti a jej vplyv na stukovatenie pečene nie je veľa. Dôvody sú rôzne, najdôležitejším je však financovanie. Striktná štúdia s kontrolnou skupinou a náhodným rozdelením pacientov je drahá a v tomto prípade nie je žiadna súkromná firma, ktorá by ju bola ochotná zaplatiť.

Preto bolo do januára 2019 publikovaných len 22 výskumov, ktoré spolu zahŕňali 2588 účastníkov.

  • 15 štúdií testovalo rôzne programy na chudnutie zamerané na ovplyvnenie správania – diety, pohybový režim, konzultácie.
  • 6 štúdií testovalo lieky na chudnutie
  • 1 štúdia testovala chirurgickú metódu chudnutia.

Najčastejšie tieto liečby trvali 6 mesiacov. Priemerne pacienti schudli len 3,61kg

Redukcia hmotnosti viedla k

  • úprave pečeňových testov (pokles ALT)
  • zníženiu obsahu tuku v pečeni
  • a ústupu tukového zápalu v pečeni

Tieto výsledky ukazujú že aj pomerne malý pokles telesnej hmotnosti vedie k ústupu ochorenia pečene, jednak na základe úpravy krvných testov, ale aj pri vyšetrení vzoriek priamo z pečene alebo pri zobrazení pečene neinvazívne (CT, USG alebo magnetická rezonancia)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *